Schengen fungerer

Schengen. Den lille byen i Luxembourg har gitt navnet til en avtale som sikrer friere bevegelse innad i Europa. I dag foreslår Senterpartiets Jenny Klinge å trekke Norge ut av avtalen. Det er en dårlig idé.

Motstanderne er redd for økt kriminalitet og at asylsøkere, eller i dette tilfelle romfolket, skal kunne reise fritt rundt i Europa, uten at en kan gjøre noe med det. Ingen Schengen-land har rapportert en slik massiv økning i kriminalitet. Utspillet kommer i klar tilknytning til debatten om romfolket. Det kan virke som om Klinge tror at vi ikke hadde hatt denne situasjonen om vi ikke var med i Schengen, men Romania er enda ikke med.

Hvis Senterpartiet tar en tur til utlandet vil en se at Schengen-avtalen fungerer begge veier. På flyplasser deles passkontrollen inn i enten Schengen eller ikke-Schengen, og tipp hvilken kø det er greiest for oss å være i. Avtalen gjør det lettere for oss å reise ut i Europa, noe som påvirker reiseforsikringer, billettpriser og reisetid.

Samtidig som de interne grensene i Schengen-samarbeidet har blitt bygget noe ned, har politisamarbeidet blitt bygget opp. Politiet kan nå etterforske og anholde ulovlige innvandrere på tvers av landegrensene, og en har gjennom Schengen Information System en felles database som inneholder både ettersøkte personer og tyvegods. Å tro at en skal kunne møte en stadig mer globalisering med å bygge opp igjen grensekontrollen til nivået før Schengen, og samtidig bevare fordelen av politisamarbeidet er naivt.

En må rett og slett vite hva en sier opp før en gjør det.

Bilde: Wikipedia

  • Mørkeblå: EU-land i Schengen.
  • Lyseblå: Ikke-EU-land i Schengen.
  • Gul: Kan implementeres.
  • Grønn: EU-land som ikke er Schengen-medlem.)
Vist 314 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse