Glansbilder

Spill skal bli storindustri i Norge. Det er den klare beskjeden fra regjeringen. Glansbildet som presenteres er at antall spillselskap nesten er fordoblet på fire år. Men hva skjer med det største?

Funcom lanserte nylig The Secret World, som er et massivt flerspiller-spill. En kan gå rundt i det som skal være dagens New York, London og Seoul, samt en rekke områder som er infisert av all verdens demoner, udøde og alt annet du kan tenke deg. Plottet er at alle konspirasjoner stemmer, og som en agent for enten Illuminati, Templars eller Dragon skal du redde verden fra hva nå enn har forårsaket dette. Kort fortalt. Spillet ser ut til å revolusjonere sjangeren da mange av oppdragene krever en god del Google-søk og frustrasjon. Men gleden av å klare det er så mye mer enn en får oppleve i andre spill.

The Secret World ser ut til å være en suksess. Barnesykdommene har vært få og selv om Funcom av en eller annen grunn (en konspirasjon?) holder salgstallene skjult, har over 1 million spillere registrert seg. Det er stort, og det kunne vært et bevis på den voldsomme veksten, i og med at Funcom har vært flaggskipet til norsk spillindustri i en årrekke.

Det er bare det at Funcom har flyttet mesteparten av sine ansatte til Canada. Det er bare det.

Flyttingen kom etter dårlige resultater med et tidligere spill, og det er det vanskelig å gjøre noe med. Men, skal regjeringen skryte over gode rammevilkår for næringslivet så passer det ikke inn i glansbildet at Funcom flyttet med en gang aksjekursen falt. I skrivende stund lyser Funcom ut fem stillinger i Canada, men bare en stilling i Norge.

Norsk næringspolitikk skal ikke handle om å plukke ut vinnerbransjer som skal satses på. Det må handle om å gi skaperne av arbeidsplasser bedre rammevilkår generelt og Funcom har vist at kunnskapsintensiv industri lett kan flyttes. Et av de viktigste punktene der er et lavt skattenivå både for bedrifter og innbyggerne. På den måten kan en skape flere investorer. Vi burde ha et skatteregime som hadde som formål å øke produktive, skapende investeringer, ikke bare et som søker å maksimere statskassens muligheter. Skal vi leve av kunnskap og kunnskapsbedrifter i fremtiden må de skapes, og helst bli.

Bilde: The Secret World.

Vist 216 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse