"Livstid, uten prøveløslatelse"

Hvis noen skulle gjøre noe i nærheten av så grusomt som det Breivik gjorde 22. juli i fjor, trenger vi andre lover å dømme etter. Jeg er lettet over at det ble en forvaringsdom, men en ting hadde vært bedre, nemlig en reell livstidsdom.

Forvaringsdommen han fikk i dag kan føre til at han sitter fengslet resten av livet, og jeg håper at det kommer til å skje. At det skal være en vei tilbake til samfunnet etter å brutalt drepe 77 mennesker kan jeg ikke begripe. At en må ta vurderingen om gjentakelsesfare opp igjen til diskusjon hvert femte år virker også unødvendig. Hadde vi hatt reell livstidsstraff i Norge ville nok den blitt brukt sjelden, men den ville nok blitt brukt i dag. Da hadde vi visst at han ikke kan bli en fri mann om 20, 30 eller 40 år. I dag vet vi at han må sitte inne i 10 år, og må lene oss til håpet om at han må sone mer.

Livstidsstraff er ikke noe en skal ta lett på, og skulle det bli innført i Norge må det brukes med den største varsomhet. Likevel, skulle et nytt terrorangrep ramme Norge må også straffeloven være forberedt. Å vise til at forvaring kan føre til livstid blir feil for meg. I den situasjonen vi er i nå er “kan” et uakseptabelt ord i mine øyne. Samtidig, hvis en prøver å tone ned behovet for livstid ved å vise til forvaringsstraffens muligheter tar en for gitt hva fremtidige rettsrunder kan føre til.

Jeg skulle ønske at dommeren i dag kunne si “livstid, uten mulighet for prøveløslatelse.” Det var ikke mulig. Aldri mer naivitet, sa Stoltenberg. Hvis det utenkelige skulle skje igjen, må det være utenkelig at gjerningspersonen(e) noen gang skal kunne slippe fri.

Det er nødvendig med en full gjennomgang av hvordan rettpsykiatrien er i Norge, og hvilke regler som skal gjelde, men jeg håper at den kan tas samtidig og ikke istedenfor en nødvendig debatt om livstid.

Vist 198 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Kanskje de pårørende skulle ha et ord med i laget?

Er hevnlyst noe man må undertrykke?

Sitter gjerningsmannen nå og ler av oss? Han syns kanskje vi er feige og svake?

La oss leke litt med tanker:

Han er utakknemlig, og det er han fordi han forakter oss fordi vi er svake. Vi syns vi er snille som lar han leve. Vi syns vi er storsinnede og at det er fint å være stolte over at vi ikke har hevnlyst. Men trolig er det mange som bare stenger sinnet inne i seg. Drar maska godt ned over ansiktet.

En dag tror jeg vi slipper han ut. Eller en dag skjer det noe med han som vi ikke forutså. Blant alle disse menneskene tror jeg det er en eller flere som vil ønske å drepe han. Venter på å komme i posisjon.

Han kan flire en gang for mye, gjøre honnør til sine ideer en gang for mye. Skrive en respektløs artikkel for mye. Slik psykopater kan gjøre.

Vi kan se for oss den som dreper han, og vi kan tenke oss en evt rettssak. Kan vi dømme en slik? Vi kan også tenke oss alle formildende omstendigheter. Vi kan også tenke oss at det absurde skjer, at en slik gjerningsmann skal få en verre straff enn ABB.

Ikke kan vi vise hevnlyst og ikke kan vi la en evt gjerningsmann gå eller utrope denne til helt. Fordi vi er jo så prektige og siviliserte.

Feige.

Annonse