Romney og Obama i ledelsen

USA-valget blir faktisk spennende. Det som så ut til å være et for stort forsprang for Obama, viser seg nå å ikke være det. Uansett hva en mener om Obama vs. Romney, så er det i det minste gøy for oss USA-nerder at valget blir jevnere.

I dag er det en uke siden den første presidentdebatten, der President Obama fikk juling av Mitt Romney. Utfordreren var tidvis overlegen, og Obama virket stiv, trøtt og lei. Han var pirkete, mens Romney var frampå. Debatten har gjort inntrykk på meningsmålingene, og RealClearPolitics har i dag Romney i ledelsen på de nasjonale målingene.

En må likevel være forsiktig med å legge for mye i hva det nasjonale resultatet er. Bare spør Al Gore. En kan vinne valget i USA uten å ha et flertall av stemmene. Det er et resultat av at presidentvalget er 51 separate valg, der hver stat pluss DC, har valgmenn som summeres opp på et av partiene. Vinner en California med en stemme eller en million stemme har ingenting å si for valgmannsopptellingen. En får Californias 55 valgmenn uansett.

Målet er å nå 270. Før debatten i forrige uke hadde Obama 269 valgmannstemmer i sin kolonne. Noen var selvsagt mer usikre enn andre. Romney hadde 181. 88 valgmannstemmer kom fra stater som var for jevne på målingene. Romney lå 3,1 prosentpoeng bak Obama på de nasjonale målingene 3. oktober. 10. oktober leder han. Hva har så skjedd der det virkelig teller?

Ohio har blitt flyttet fra “Leaning Obama” til “Toss-Up”. Ellers har det ikke skjedd noe som helst. Det er all grunn til å tro at noen stater er nærmere å gå over til Romneys kolonne grunnet den nasjonale fremgangen, men det har ikke blitt gjort til nå. Fortsetter utviklingen til Romney kan det skje.

Det som i det minste er klart, er at 2000-scenarioet viser seg å kunne dukke opp. Obama kan vinne valgmannsstemmene og valget, mens Romney kan vinne et flertall av stemmene. Jeg lurer på om et slikt utfall vil føre til like mye kritikk mot USAs valgsystem fra nordmenn, som da Bush slo Gore i 2000.

Vist 168 ganger. Følges av 2 personer.
Annonse