Viser arkivet for januar, 2012

De gode intensjonene - Fotoboksen

Folk trekker ofte litt på skuldrene og smiler når jeg ytrer min skepsis mot fotobokser. De tar jo bare de som kjører for fort, sies det, og de forebygger ulykker. Det siste har jeg ikke tenkt å ta opp. Det finnes nok mye forskning på området, men det hører hjemme i et eventuelt senere innlegg.

I Norge er det for ikke så lenge siden innført fotobokser som målet gjennomsnittsfart. Her tar en overvåkingen et steg til, og en forkaster samtidig det første argumentet. Riktignok er det bare de som bryter loven som får straff, men alle som kjører forbi disse blir fotografert. Dette skjer i påvente av en mulig kriminell handling. Jeg skjønner ikke at dette bare blir innført, uten brede protester. Hva blir det neste?

Les mer…

Alt var bedre før?

Etter at Huseiernes Landsforbund feiret fjerningen av eiendomsskatt med fyrverkeri, har det kommet mange reaksjoner. Har de råd til sånt, kunne de betalt skatten. Hadde skatten fortsatt vært der, kunne skolene sett mye bedre ut. Er det slik?
Les mer…

Lek med tall 2.0!

I går la jeg ut min første lek med tall, der jeg lagde en alternativ fremvisning av en graf som florerer på sosiale medier. Til den samme grafen har jeg laget enda et alternativ.
Les mer…

Lek med tall!

Etter å ha sett flere som delte et bilde om amerikansk gjeld på Facebook, satte jeg sammen mine egne grafer. Ja, republikanske presidenter har økt gjelden mer enn demokratiske presidenter, men en må også se på hvem som styrte kongressen.

Jeg har også tatt hver av de seks kategoriene og lagt et “budsjettunderskudd per år”. Det er helt utrolig hva man kan gjøre med tall!

Liberalisering i Italia

Frankrike og Tyskland forsøker og få Europa med på en skatt på finanstransaksjoner, i håp om at det skal bidra til økonomisk opptur. Å løfte seg opp etter bøtten en står i er en doktrine som står sterkt hos både Merkel og Sarkozy. Italia går egne veier, og godt er det!
Les mer…

Selg skoler

Debatten raser om skolebyggene i Bergen. Er vi åpne for private løsninger kan vi få det bedre ganske raskt.
Les mer…

Et mørklagt internett

I går gikk Wikipedia og tusenvis av andre sider i svart, for å markere motstand mot to lovforslag som i disse dager ligger til behandling i den amerikanske Kongressen. Norske medier skriver selvsagt om lovforslagene, og hvilke konsekvenser de får. Men hva med oss selv?

Jeg vil først ta for meg de amerikanske lovforslagene, og litt om deres utvikling, før jeg tar for meg et norsk lovforslag som har vært ute på høring.
Les mer…

- Sånn som i USA

Det er ikke få ganger USA blir brukt som et skrekkens eksempel, spesielt fra den norske venstresiden. Skattenivået, velferdstilbudet og den enorme statsgjelden er gjengangere når en skal beskrive hvordan det er i USA.

Les hele artikkelen min på Minerva sine nettsider.

Bilde: SXC.hu

Foreslår abortforbud

At abortdebatten skulle vekkes til live var ikke i mine tanker da vi gikk inn i 2012. Nå er den her. KrFU-leder i Hordaland vil fjerne muligheten for abort, også for voldtektsofre.

  • OPPDATERT: Erstad har nyansert sitt syn på sin blogg. Jeg lar innlegget mitt stå som det ble skrevet, men det er bare rett og rimelig å legge inn Erstads kommentarer etter det voldsomme medietrykket.

Bergensavisen har plukket opp en Twitter-diskusjon fra i går, der dette er tema. Forslaget er likevel ikke nytt. KrF har tidligere levert et grunnlovsforslag med tittelen “vern av liv.”
Les mer…

Endelig Iowa!

Etter flere måneder med valgkamp, starter nominasjonskampen for alvor i kveld. Iowa arrangerer caucus for å velge hvem de vil ha som republikanernes presidentkandidat.

28 delegater. Det er alt det står om i dag. 28 delegater til republikanernes konvent, av totalt 2 286. Rent formelt betyr altså Iowa lite i den store sammenhengen. Realiteten er likevel en helt annen. Som den første staten til å stemme på kandidater, vil resultatet i Iowa bety mye. Hvis en kandidat skuffer i dag, sett opp mot forventningene altså, så kan donasjonene for bli færre og mindre, og andre kandidater kan få det ordet alle ønsker å få stemplet på seg; momentum.
Les mer…

Bare en generasjon unna

2012 startet ikke på den best tenkelige måten. I Ungarn avskaffer de regelrett demokratiet, med innføringen av en rekke illiberale lover. Utviklingen bør skremme Europa, men også få oss til å innse at det autoritære ikke er så langt unna.
Les mer…