Viser arkivet for juli, 2012

Glansbilder

Spill skal bli storindustri i Norge. Det er den klare beskjeden fra regjeringen. Glansbildet som presenteres er at antall spillselskap nesten er fordoblet på fire år. Men hva skjer med det største?

Les mer…

Enig med Obama?

Sjelden får en høre politikere som er så ærlige som Obama. Det er i det minste sant når det kommer til statens rolle i å skape arbeidsplasser. “You didn`t build that” sier han til gründere. Er norske politikere enig med Obama?

Her er det han sa i en litt lengre kontekst:
“If you were successful, somebody along the line gave you some help. There was a great teacher somewhere in your life. Somebody helped to create this unbelievable American system that we have that allowed you to thrive. Somebody invested in roads and bridges. If you’ve got a business—you didn’t build that. Somebody else made that happen.”

Selvfølgelig er ikke menneskeheten en gjeng eremitter og komplette selvlærte, men President Obama drar det langt i den andre enden. Selvfølgelig har de som starter opp bedrifter ganske mye med oppstart av bedrifter. Hvordan ellers forklarer en at noen områder er så mye bedre enn andre? Er skolesystemet i Palo Alto, California så mye bedre at det har skapt grobunn for nye bedrifter, eller er det faktisk finanskapital som har funnet gode idéer som har blitt til innovasjon og arbeidsplasser?

Var alt så mye mer tilrettelagt for Steve Jobs enn for andre, slik at han kunne ta Apple til det nivået det var da han døde? Enkeltmennesker kan bevege verden. Det tror i det minste jeg på. Enkeltmennesker er til en viss grad påvirket av de en har rundt seg, men det er noe med de som klarer å etablere en bedrift som er ganske spesielt.

Jeg tror at det finnes veldig mange som støtter Obamas budskap, spesielt på venstresiden i norsk politikk. At de som er rike har blitt det på grunn av alt som finnes i samfunnet rundt de. Men hvorfor blir ikke enda flere rike da? Krever det ikke noe spesielt, så lenge de omliggende faktorene er riktige?

Bilde: Didntbuildthat.com

Schengen fungerer

Schengen. Den lille byen i Luxembourg har gitt navnet til en avtale som sikrer friere bevegelse innad i Europa. I dag foreslår Senterpartiets Jenny Klinge å trekke Norge ut av avtalen. Det er en dårlig idé.

Motstanderne er redd for økt kriminalitet og at asylsøkere, eller i dette tilfelle romfolket, skal kunne reise fritt rundt i Europa, uten at en kan gjøre noe med det. Ingen Schengen-land har rapportert en slik massiv økning i kriminalitet. Utspillet kommer i klar tilknytning til debatten om romfolket. Det kan virke som om Klinge tror at vi ikke hadde hatt denne situasjonen om vi ikke var med i Schengen, men Romania er enda ikke med.
Les mer…

Hatet

Det mest skremmende med dekning av romfolkets leir i Oslo er alt hatet som rettes mot dem. Jeg skjønner at folk er kritiske til å få en slik leir i sitt eget nabolag, men jeg forstår ikke at en vil skyte fyrverkeri mot leiren. Jeg forstår ikke hatet.

Jeg forstår ikke behovet for å sitte trygt plassert bak et skrivebord og spy ut hat mot en hel folkegruppe. Det er ingen grunn til å kalle de for “søppel”. Rasisme er et tydelig tegn på kollektivistisk tenkning, og det bør ikke ha noen plass i samfunnet vårt. Dessverre er det fortsatt ganske allment akseptert å hate romfolket. Jeg kan ikke se for meg at det kunne skjedd med en noen som helst annen gruppe. Internett gjør at vi kan opptre som hvem vi vil. Urovekkende mange velger å opptre som komplette idioter.

Les mer…

Overvåkingspakke?

Jeg trodde formålet med å forby planlegging av soloterrorisme var å forby planlegging av soloterrorisme. I dag la regjeringen ut lovforslaget på høring, og de brukte selvsagt anledningen til å åpne opp for mer overvåkning.

Les mer…

Rødgrønn omfordeling

Har du penger igjen på slutten av måneden bør du – om du ikke allerede gjør det – drikke de opp. Regjeringen foreslår nemlig å gi deg mindre i stipend om du klarer å spare penger. Dette er et grep som ene og alene rammer studenter. Er det “de som har best fra før”?

Les mer…

W. Bush: Decision Points

Jeg er nettopp ferdig med tidligere President George W. Bush sin bok Decision Points. Han var en mildt sagt kontroversiell president, og boken gir et unikt innblikk i hans åtte år som USAs president.

Les mer…