Amerikansk etterretning: Mer enn CIA

Da jeg besøkte Washington, DC i sommer, var jeg blant annet på et foredrag med en representant fra det amerikanske forsvarsdepartementet. Vi fikk ikke vite noe særlig om “Laura C”, men lærte mye annet.

En ting vi fikk utdelt var et organisasjonskart over National Security Council (NSC), som blant annet inkluderte telefonnummeret til White House Situation Room. Ingen av oss husker nok nummeret, og like få hadde nok noen planer om å ringe nummeret. “Laura C” ga klar beskjed om at det ikke var så lurt.

Les mer…

USA-valget: Veien videre

Obama fortsetter som president. Det skulle ikke store velgerbevegelser til i enkeltstater til for at valget hadde snudd i Romneys favør, men en kan likevel ikke si at det ble jevnt. Med 303 valgmannstemmer (før Florida) er seieren overbevisende. Det er skrevet nok om det, så jeg tenkte å skrive litt om hva jeg tror vil skje fremover.

Det er nemlig mer til det amerikanske valget enn hvem som skal være president de fire neste årene.

Republikanernes kamp mot sentralmakten

Hvis EU hadde diktert utdanningspolitikken eller sentralisert helsepolitikken ville det blitt møtt med store protester. I Norge hadde EU-motstanderne snakket om selvråderetten som forsvant. Den republikanske motstanden mot føderale løsninger i USA er sammenlignbar.

Les mer på Studentmeninger.

Liberal kamp

I går la FrPs programutvalg frem sitt første forslag til valgprogram for FrP. Jeg fant mange gode nyheter i programmet, men debatten overskygges av et tema som er avgjort i Stortinget og som ikke kommer til å bli reversert, nemlig homofiles rettigheter.

Jeg er klar til å kjempe for de liberale verdiene i Fremskrittspartiet, for det er disse partiet er grunnlagt på. Vi er et liberalistisk parti, men med et verdigrunnlag som har utgangspunktet sitt i “kristne livssyn og humanistiske verdier”. Det krever kreativitet å konkludere med at FrP da er et kristent parti.

Mer enn bare et presidentvalg

Siden nesten ingen andre bryr seg, så får jeg gjøre det selv. Årets valg i USA handler alt for mye om hvem som skal være president de neste fire årene, som om det betyr så ekstremt mye. Det er så mange andre valg 6. november som fortjener oppmerksomhet.

Tidligere i høst var jeg på en forelesning ved Universitetet i Bergen, der det ble påstått at maktfordelingen i USA hadde skapt tre likeverdige myndigheter. Presidenten, høyesterett og kongressen skulle altså være like mektige. Jeg prøvde å påpeke feilslutningen, men det sank ikke inn. Ja, det er en sterk maktfordeling i USA. Ja, det er en rekke funksjoner som gjør at de tre myndighetene kontrollere hverandre. Men nei, de er ikke like mektige. I det minste er de ikke det hvis en, tja, leser grunnloven.

Fortjent fredspris endrer lite

Endelig fikk EU fredsprisen. Det som begynte som en handelsunion mellom stormakter i et krigsherjet Europa har i hele sin historie jobbet for fred. Det er nok ikke EU alene som har sikret fred etter 2. verdenskrig, men bidraget har vært sterkt.

EU sliter, men nettopp derfor kan det være riktig å gi prisen til dem. Det er en innsats over lang tid som premieres. Fremskrittet som EU har bragt til Europa er uten sidestykke. Kontinentet som har vært utgangspunktet for to verdenskriger har blitt integrert i en union med felles regler og møteplasser. Det begynte med handel, noe som er et svært viktig for fred. Det har fortsatt med krav til demokrati og menneskerettigheter, og utvidelse til tidligere totalitære stater i øst-Europa.

Romney og Obama i ledelsen

USA-valget blir faktisk spennende. Det som så ut til å være et for stort forsprang for Obama, viser seg nå å ikke være det. Uansett hva en mener om Obama vs. Romney, så er det i det minste gøy for oss USA-nerder at valget blir jevnere.
Les mer…

Innlegg fra Bergen Bystyre

Her er mine innlegg i Bergen Bystyre 19. september. De legges ut fortløpende.

Interpellasjon fra SV om ren luft

Gratis, Gratis, Gratis!

Jeg vil ha fotball gratis! Det er mest rettferdig at de som ikke vil se på fotballkampen skal betale for meg. Det er ikke mitt problem at de ikke ser på fotball, vel? Det er jo landslaget!!

Dette innlegget ble skrevet 12. februar 2009, men er fortsatt like aktuelt. Ja, bortsett fra at jeg har skaffet TV2 Sumo. Innlegget publiseres på nytt på grunn av SVs forslag om å overføre mer penger til NRK for at de skal kunne vise landskamper.

Redusere byråkratiet?

SV-leder Audun Lysbakken har endelig sett lyset og vil redusere byråkratiet i Norge. Han vil effektivisere offentlig sektor, men det finnes noe som fungerer enda bedre. Ved å fjerne unødvendige lover og regler blir det mindre å gjøre for byråkratiet og da kan det reduseres.

Dette innlegget stod på trykk i Bergensavisen, 5. september.

Les mer…

It's the money, stupid.

Over to sider i Bergens Tidende kan du i dag lese om de få personene som står for store deler av finansieringen av årets USA-valg. I den anledning legger jeg ut en liten oppsummering av saken som jeg skrev i DC i sommer.

Citizens United v Federal Election Commission

"Livstid, uten prøveløslatelse"

Hvis noen skulle gjøre noe i nærheten av så grusomt som det Breivik gjorde 22. juli i fjor, trenger vi andre lover å dømme etter. Jeg er lettet over at det ble en forvaringsdom, men en ting hadde vært bedre, nemlig en reell livstidsdom.

Forvaringsdommen han fikk i dag kan føre til at han sitter fengslet resten av livet, og jeg håper at det kommer til å skje. At det skal være en vei tilbake til samfunnet etter å brutalt drepe 77 mennesker kan jeg ikke begripe. At en må ta vurderingen om gjentakelsesfare opp igjen til diskusjon hvert femte år virker også unødvendig. Hadde vi hatt reell livstidsstraff i Norge ville nok den blitt brukt sjelden, men den ville nok blitt brukt i dag. Da hadde vi visst at han ikke kan bli en fri mann om 20, 30 eller 40 år. I dag vet vi at han må sitte inne i 10 år, og må lene oss til håpet om at han må sone mer.

Hva hvis...

I fjor ble Justisdepartementet til Justis- og Beredskapsdepartementet. I det lå det en erkjennelse om at beredskapstankegangen har lagt for lavt på prioriteringslisten i en årrekke. 22. juli-kommisjonen viste det samme. Mitt spørsmål er om dagens organisering er optimal. Det må være lov å tenke nytt, også utenfor boksen. Dette er et forsøk.

For å få en fast plass på enhver regjerings agenda, burde kanskje beredskap trekkes mer frem enn det har blitt gjort til nå. Etter angrepene i USA 11. september 2001, fikk en fart på en tanke som i en årrekke hadde eksistert. Hva med et Department for Homeland Security? I USA var erkjennelsen, om enn i en annen skala, den samme som i Norge. En hadde ikke gjort nok for å beskytte seg mot terror. I Norge handler dette om et utdatert kommunikasjonssystem i Politiet, holdninger, sendrektighet i implementeringen av vedtak og beslutningsvegring, for å nevne noe. I USA var den overordnede utfordringen manglende samhandling mellom forskjellige etteretnings-, etterforsknings- og politiorganisasjoner.

Administrasjon eller endring?

– Norsk politikk er for kjedelig, sier SUs leder til TV2. Det begrunnes med at partiene ikke er ærlige om forskjellene mellom partiene. Han sier at vi bare kjemper om sentrum i norsk politikk, og han har rett.

Som aktører i et mangfoldig demokrati har vi politikere en fordømt forpliktelse om å debattere mer enn prosess og formalia. Vi har mange eksempler på at dette også gjøres. I debatten om datalagringsdirektivet var blokkene midlertidig opphevet, og en fikk en reell debatt som en faktisk ikke kunne vite utfallet av.

Essay: Føderalisme i USA

Da jeg besøkte USA på et sommerseminar i år var en del av arbeidet å skrive essays om amerikansk politikk. Ett av de områdene der folk ofte misforstår amerikansk politikk, er når det kommer til føderalisme. Mens en i Norge har en enhetsstat uten lovbestemt lokalt selvstyre, har USA delstater med egne lover og myndighetsområder.

Statenes rettigheter kommer av grunnloven, og der ligger begrunnelsen mange i USA har for å legge ned det føderale utdanningsdepartementet. En er ikke imot å ha et utdanningsdepartement, en mener bare at det er en oppgave som hører hjemme hos delstatene, ikke hos føderalstaten. Utviklingen har likevel gått for det meste i en retning i USA, slik at føderalstaten får enda mer makt.

Fylkesparadoks

Fylkeskommunen vil fjerne noe de mener er unødvendig, som tar for mye plass og som fører til så mye negativt, men så er det parkeringsplasser de snakker om og ikke fylkeskommunen i seg selv. Det er et fint paradoks det.
Les mer…

Glansbilder

Spill skal bli storindustri i Norge. Det er den klare beskjeden fra regjeringen. Glansbildet som presenteres er at antall spillselskap nesten er fordoblet på fire år. Men hva skjer med det største?

Les mer…

Enig med Obama?

Sjelden får en høre politikere som er så ærlige som Obama. Det er i det minste sant når det kommer til statens rolle i å skape arbeidsplasser. “You didn`t build that” sier han til gründere. Er norske politikere enig med Obama?

Schengen fungerer

Schengen. Den lille byen i Luxembourg har gitt navnet til en avtale som sikrer friere bevegelse innad i Europa. I dag foreslår Senterpartiets Jenny Klinge å trekke Norge ut av avtalen. Det er en dårlig idé.

Motstanderne er redd for økt kriminalitet og at asylsøkere, eller i dette tilfelle romfolket, skal kunne reise fritt rundt i Europa, uten at en kan gjøre noe med det. Ingen Schengen-land har rapportert en slik massiv økning i kriminalitet. Utspillet kommer i klar tilknytning til debatten om romfolket. Det kan virke som om Klinge tror at vi ikke hadde hatt denne situasjonen om vi ikke var med i Schengen, men Romania er enda ikke med.
Les mer…

Hatet

Det mest skremmende med dekning av romfolkets leir i Oslo er alt hatet som rettes mot dem. Jeg skjønner at folk er kritiske til å få en slik leir i sitt eget nabolag, men jeg forstår ikke at en vil skyte fyrverkeri mot leiren. Jeg forstår ikke hatet.

Jeg forstår ikke behovet for å sitte trygt plassert bak et skrivebord og spy ut hat mot en hel folkegruppe. Det er ingen grunn til å kalle de for “søppel”. Rasisme er et tydelig tegn på kollektivistisk tenkning, og det bør ikke ha noen plass i samfunnet vårt. Dessverre er det fortsatt ganske allment akseptert å hate romfolket. Jeg kan ikke se for meg at det kunne skjedd med en noen som helst annen gruppe. Internett gjør at vi kan opptre som hvem vi vil. Urovekkende mange velger å opptre som komplette idioter.

Les mer…

Overvåkingspakke?

Jeg trodde formålet med å forby planlegging av soloterrorisme var å forby planlegging av soloterrorisme. I dag la regjeringen ut lovforslaget på høring, og de brukte selvsagt anledningen til å åpne opp for mer overvåkning.

Les mer…

Rødgrønn omfordeling

Har du penger igjen på slutten av måneden bør du – om du ikke allerede gjør det – drikke de opp. Regjeringen foreslår nemlig å gi deg mindre i stipend om du klarer å spare penger. Dette er et grep som ene og alene rammer studenter. Er det “de som har best fra før”?

Les mer…

W. Bush: Decision Points

Jeg er nettopp ferdig med tidligere President George W. Bush sin bok Decision Points. Han var en mildt sagt kontroversiell president, og boken gir et unikt innblikk i hans åtte år som USAs president.

Les mer…

Morten Myksvoll

Følges av 80 medlemmer.

Jeg er 26 år, representerer FrP i Bergen Bystyre og stiller som kandidat til Stortingslisten i Hordaland. Jeg er tidligere nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom. Jeg er en liberalist og veldig opptatt av at politikerne ikke skal ta seg til rette i folks lommebok.

Morten blogger i samarbeid med Bergensavisen Mer om sonen

Origo Morten Myksvoll er en sone på Origo. Les mer
Annonse